Vhod za kralja

Ljubljana
2016

Opis

...in kraljico. In princa in princeso. Za kužka tudi. Malo za šalo, veliko pa zares - pri tem čudovitem vrtu smo se največ ukvarjali prav z dvoriščem in dostopom do hiše. Zgodba tega vrta se je začela pisati že leta 2015, ko smo postopama risali načrte in iskali rešitev za premostitev višinske razlike med dvoriščem in ostalim delom vrta. Dostop je sedaj členjen z velikimi betonskimi stopnicami, ki se ponovno pojavijo kot velike betonske plošče, ki domače (tudi prijatelje in ostale obiskovalce) popeljejo med travami in trajnicami do vhoda. Tako kot stopnice, so tudi stopalne ploščadi rahlo zamaknjene, kar naredi pot dinamično in jo vizualno skrajša. Zamiki se ponovno pojavijo pri členjenem dvorišču, kjer asfaltno površino na podprostore razmejujejo pasovi granitnih kock. Vrt odlikuje odprta travnata površina, ki daje čutiti svobodo in odprtost travnika, kar je za vrt sredi mesta več kot dobrodošlo. Na robove trate so umeščeni nasadi grmovnic, trav in trajnic. Nasadi so v rožnato-rdečih odtenkih ameriškega slamnika pa do modro-viola odtenkih sivke in perovskie. Lepo je.

Komentar stranke

Postavljena nova hiša je velik dosežen cilj, kjer pa kmalu ugotoviš, da je to zgolj etapna zmaga, saj je treba urediti tudi okolico. Imela sva kar nekaj želja, pravih idej in rešitev pa ne, zato sva hitro ugotovila, da tej nalogi sama ne bova kos. Vedela sva, da potrebujeva osebo, ki zna prisluhniti, ki ima sveže ideje in zna razmišljati izven običajnih okvirov. Po spletu naključij sva prišla v stik s Saro, ki nama je dala vse to in še več. Njeni predlogi in skice so kar padali na dan in nisva se mogla načuditi njeni kreativnosti in lahkotnosti premagovanja najinih pomislekov.

Že na osnovi grobih skic sva čutila, da smo na pravi poti, ko pa je vse skupaj predstavila na 3D izrisu, pa sva vedela, da je to TO.

Njen občutek za prostor, barve in estetiko, hkrati pa njena prijaznost in toplina so formula za krasen vrt v katerem vsak dan uživamo v vseh letnih časih.

Nataša in Primož