Vrt Milnih mehurčkov

Kamnik
2018

Opis

Ste že kdaj opazili, da so najlepše stvari okrogle? Majhne otroške šobice, baloni, sladoledne kepice, milni mehurčki, krofi in ta vrt! Vse se je začelo z okroglim kuriščem, za karterega sta si lastnika zaželela poseben kotiček. Njuna želja pa je prerasla v celoten koncept kroga, okoli katerega se vije zgodba tega vrta. Zdaj ni okroglo le kurišče, marveč se krogi pojavljajo v tlaku, rastlinah in materialih. Že na prvem sestanku smo določili kje bo kurišče in porodila se nam je ideja o velikem krožnem zidu in lebdeči klopi. Kljub tehnično zahtevi izvedbi, je ta kotiček zdaj prava duša tega vrta in niso ga posvojili le domači, marveč tudi drobne živali, ki med rastlinami iščejo senco in zatočišče. Kožno oblikovan zid nudi dovolj prostora za trajnice, ki se bodo tekom let zgostile ter odsevale na betonskem zidu. Kroglaste tise in šaši bodo v zimskih mesecih ohranjali pogled zelen, poleti pa bo korito zacvetelo v roza, viola in modrih odtenkih. Polkrožna lebdeča klop se zaključi v še enem lesenem krožnem detajlju, ki smo ga tekom načrtovanja ljubkovalno imenovali kar ''polžek''. Krogi se nato zopet pojavijo v obliki velike betonske ploščadi pod kuriščem, kot manjši stopalnhi kamni, okrogle so ambientalne luči in pritlikavi borovci pod njimi in ne nazadnje se tudi prod trudi biti kar se da okrogel. Okroglo je preprosto lepo.

Video

Komentar stranke

Urejena okolica in prijeten vrt, na katerem bomo kot družina preživljali prosti čas, je bil po vselitvi v novo hišo za naju zelo pomemben korak. Kar nekaj časa sva zbirala ideje in snovala kotičke za celotno družino na našem vrtu. Po premisleku sva ugotovila, da bo najbolje, da za končni načrt in koordinacijo zunanje ureditve poiščeva strokovno pomoč krajinskega arhitekta, ki bi nama svetoval, kako najine ideje smiselno in usklajeno umestiti v prostor, da bo vrt hkrati estetski, a preprost za vzdrževanje ter uporaben za otroško igro in druženje s prijatelji.
Že po prvem sestanku sva ugotovila, da bo Sara tista prava oseba, s katero bova lahko uresničila želje po prijetnem in urejenem vrtu z zasaditvijo, ki nam bo krasna kulisa skozi celo leto. Sara nama je res prisluhnila in najine ideje povezala s svojimi izkušnjami in znanjem. Vrt je dopolnila z načrtom zasaditve, ki vključuje krasne trajnice, ki so nam že prvo leto vrt odele v čudovite barve. Sara je prevzela tudi izvedbo in koordinacijo del ter priskrbela cenovno ugodne ponudbe različnih izvajalcev, ki so se v natančnem časovnem načrtu zvrstili na našem vrtu. Poskrbela je, da so tako gradbena kot zasaditvena in zaključna dela potekala po načrtu in je okolica zaključena kot smo si želeli.
Zdaj z veseljem ugotavljava, da je bila zagotovo najboljša odločitev, da sva najin vrt oblikovala in izvedla skupaj s Saro. Z njeno pomočjo je postal vrt naš najljubši prostor, v katerem vsak dan odkrijemo kaj novega. Veseliva se, da bo naš vrt zorel in rasel z najino družino. Vsega tega pa zanesljivo ne bi tako učinkovito izvedli brez Sare, zato jo zelo priporočava vsem, ki si želijo svoj sanjski vrt iz ideje prenesti tudi pred svojo hišo.

Andreja in Rok